Кошик
527 відгуків
Надійний продавець Prom.ua
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Вітамінна заготовка з шипшини на зиму

Вітамінна заготовка з шипшини на зиму

Плоди шипшини мають неперевершені лікувальні властивості. А все тому, що вони є джерелом багатьох вітамінів і різноманітних корисних речовин, необхідних для підтримки імунної системи організму. Тому ця рослина широко застосовується для створення лікарських препаратів, домашніх настоянок.

Завдяки високому вмісту в шипшині вітаміну C, вона є прекрасним засобом для загального зміцнення захисних функцій організму. Особливо важливо мати запаси заморожених плодів в осінньо-зимовий період, оскільки саме в цей час року загострюються захворювання дихальної системи.

Особливості приготування заготовок з шипшини

Для того, щоб правильно заморозити плоди, потрібно знати деякі нюанси. Шипшина, як і інші овочі і ягоди легко заморожується. Подібна обробка зберігає всі корисні речовини свіжих ягід. На відміну від сушеної шипшини, заморожені плоди можуть зберігатися протягом довгого часу без втрати вітаміну С. Щоб шипшина не зіпсувалася і не втратила свої корисні властивості, вона обов'язково повинна пройти спеціальну обробку.

Детальна інструкція

Багато хто думає, що заморожування плодів шипшини досить проста процедура, яка не потребує якихось складних дій. Однак насправді це не так. Нижче ми привели для прикладу докладну інструкцію, яка допоможе вам правильно заморозити шипшину на зиму.

Підготовчий етап

До питання заготівлі плодів в домашніх умовах потрібно підійти уважно і відповідально. Для заморозки підійдуть тільки дозрілі ягоди, без будь-яких цяток. Збирати їх можна в період який починається в кінці літа і закінчується з появою заморозків. Всі зайві частини (листя і хвостики) потрібно обрізати, волоски можна прибрати ножицями. Готові ягоди потрібно помити, використовуючи друшляк. Після цього дати їм обсохнути на кухонних рушниках. Тепер можна приступати до основних дій, які підготують ягоди до тривалого зберігання в морозилці.

Всі плоди треба викласти на шматок дерев'яної фанери або будь-яку іншу дошку. Потім відправити ці плоди в морозилку на 3-4 години. Після цього шипшину можна розкласти в підготовлені ємності для подальшої заморозки. Упаковки з плодами потрібно обов'язково маркувати. На контейнерах необхідно розклеїти спеціальні етикетки з назвою та датою. Для цього ідеально підійде водостійкий маркер.

Яка ємність підійде для заморозки?

Плоди, які пробули в морозилці кілька годин, треба розкладати в герметичні контейнери. Скляний посуд для цих цілей використовувати не варто - можуть з'явитися маленькі тріщинки. Більш того, пластик добре підходить для розморожування в мікрохвильовій печі.

Температура заморожування

Оптимальним варіантом для заморожування плодів буде температура в межах від -14 до -20 ° С. Такий режим виключить шкідливий вплив вологи або бактерій та збереже вітаміни.

Методи зберігання

Шипшину можна зберігати як у вигляді цілих ягід, так і розрізаних на кілька частин. На відміну від пюре і різних джемів з цих ягід, нарізані плоди зберігаються набагато довше. Щоб виключити потрапляння стороннього запаху, вологи і пилу, для заморожування потрібно підібрати підходящу тару.

Термін зберігання

Перетерті в пюре ягоди фахівці рекомендують зберігати в холодильнику не більше 9 місяців. Цілісні плоди в цьому випадку виграють - термін їх зберігання більше як рік.

Як заморозити листя?

Для різноманітності можна спробувати заморозити листя шипшини. Щоб воно не втратило корисні речовини, потрібна якісна обробка.

Для цього потрібно відібрати листя приблизно однакових розмірів і відтінку. Вони повинні бути цілісними і не ураженими шкідниками. Потрібно також перевірити листок з обох сторін і уважно оглянути всі жилки. Якщо на ньому помітні плями або наліт, від такого продукту варто відмовитися.

Відібрані листя шипшини треба обполоснути водою і протерти шматком вологої марлі. Після цього слід протерти їх від зайвої вологи і залишити просохнути на дві години. Для цього добре підійдуть закрите балконне приміщення або світле підвіконня.

Далі листя потрібно розкласти одним шаром на будь-який дерев'яній дошці і помістити в морозилку на кілька годин. Завершальний етап -  це упаковка в пакети або герметичні контейнери. Потрібно намагатися не трамбувати листочки. Як і плоди, листя шипшини можна подрібнювати або заморожувати цілком.

Різноманітність варіантів

Залежно від цілей подальшого використання плодів, прийнятно зберігати ягоди в декількох станах: цілісні і порізані на шматочки, з серцевиною або без неї, перетерті чи подрібнені. Для заварювання чаю або відвару підійдуть всі варіанти, а ось для сиропів і компотів рекомендується використовувати очищені від кісточок плоди.

Кілька рецептів

У цьому розділі ми перейдемо до перевірених на практиці рецептів, які зможуть вам стати в нагоді в подальшому.

Перший рецепт допоможе приготувати ягідне пюре з плодів шипшини. Для цього потрібно добре вимити і очистити ягоди від непотрібних частинок (хвостики і вусики). Потім розрізати кожну ягоду навпіл. Нарізані шматочки подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера до отримання однорідної маси.

Готову суміш розкласти середніми порціями в герметичні ємності. Після цього відправити пюре в морозилку.

Інший рецепт передбачає приготування заготовки з м'якоті ягід. Свіжі плоди покласти в глибоку миску і залити водою. Залишити їх на 2-4 дня. Коли ягоди стануть м'якими, потрібно злити воду і обсушити їх. Потім необхідно пропустити шипшину через сито, щоб шкірка відокремилася від м'якоті. Готову масу розкласти в пластикові банки і відправити на заморозку.

Шипшину варто розморожувати тільки тоді, коли в цьому є необхідність. При повторному заморожуванні в плодах знизиться вміст корисних компонентів, а також погіршиться їх зовнішній вигляд і смак.

Варіанти заварювання шипшини

Лікувальна настоянка з дрібно нарізаної розмороженої шипшини робиться протягом 6-8 годин. Для однієї порції можна заварити одну ложку ягід на склянку води. Суміш потрібно кип'ятити на слабкому вогні протягом 8-9 хвилин. Після цього відвар потрібно зняти з плити і залишити для настоювання на 1-2 години. З метою профілактики різноманітних захворювань таку настоянку можна приймати вранці або ввечері.

Таким же способом можна зробити відвар з цільних плодів, але на це може піти від 8 до 13 годин. Варити їх треба довше - протягом 25 хвилин. Хоч така настоянка готується досить довго, проте її не доведеться проціджувати.

Висновки

Дотримуючись цих нехитрих порад, ви зможете правильно обробити і заморозити ягоди шипшини на зиму. Ці прості рекомендації для підготовки, зберігання і заморожування, допоможуть забезпечити свою сім'ю лікувальним і корисним продуктом. Потрібно пам'ятати і про терміни зберігання ягід в тому чи іншому вигляді. 

Заморожені за правилами листя шипшини можуть довго зберігати в собі вітамін С, флаваноїди, дубильні речовини та інші корисні складові. Вони також можуть послужити і в якості приправи для салатів. Відвар, приготовлений з розмороженого листя, стане додатковим профілактичним засобом для боротьби з гастритом, застудою та іншими хворобами.

Попередні статті
  • Рецепти оригінальних джемів та варення
    Рецепти оригінальних джемів та варення
    Сучасних господинь зараз мало чим можна здивувати: вони багато знають і вміють, роблячи запаси на будь-яку пору року. Але все ж існує кілька видів оригінальних солодощів, які можуть порадувати вас в холодний зимовий вечір.
    Повна версія статті
  • Смачні та корисні страви з гарбуза
    Смачні та корисні страви з гарбуза
    Гарбуз вважається джерелом багатьох корисних речовин, які особливо необхідні людині в осінньо-зимовий період. У цій статті ми постараємося розповісти, яким способом смачно приготувати гарбуз. Отже, перейдемо до рецептів.
    Повна версія статті
  • Безпечний пластилін своїми руками
    Безпечний пластилін своїми руками
    Ліплення з пластиліну є прекрасним способом розвинути моторику дитячих пальчиків. Також це заняття допомагає створити загальне уявлення малюка про навколишній світ.Ми пропонуємо вашій увазі кілька легких методів виготовлення домашнього дитячого...
    Повна версія статті
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0020:00
  • Вівторок
    09:0020:00
  • Середа
    09:0020:00
  • Четвер
    09:0020:00
  • Пʼятниця
    09:0020:00
  • Субота
    10:0020:00
  • Неділя
    10:0020:00
Контакти
ТМ "Народний Продукт"
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Вайбер
УкраїнаДніпропетровська областьДніпро