Кошик
679 відгуків
Надійний продавець Prom.ua
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Тонкощі вибору та засолювання сала

Тонкощі вибору та засолювання сала

Для українців сало є певною традиційною стравою національної кухні . Чесно кажучи, я теж дуже люблю посмакувати ним. Але сало досить примхливий в приготуванні продукт, тому сьогодні в статті я поділюся секретами засолювання сала за рецептом моєї мами, а також наведу деяку цікаву інформацію від науковців.

Трохи слів про користь виробів із сала від науковців

До складу даного продукту входить величезна кількість жирних амінокислот, які так необхідні для нашого організму. Вони є основним матеріалом для створення мембран клітин, а також сприяють поліпшенню роботи серцевих м'язів. Краще їсти  сало в невеликих кількостях з додаванням овочів. 

Існуючі методи засолювання сала

  • сухий вид соління - найбільш швидкий спосіб, ключовою перевагою якого є простота і зручність, а недоліком - короткий термін зберігання;

  • варіння – подовшує зберігання продукту до 6 місяців;

  • соління в розсолі - отриманий в результаті цього продукт має ніжну консистенцію і може зберігатися протягом року.

Корисні поради від мене

  • Під час покупки свинячого сала, раджу обов'язково переконатися, що продукт якісний.  краще за все купувати у перевірених продавців, які мають належні сертифікати та інші дозвільні доккументи.

  • Я купую виключно сало білого кольору з легка рожеим відтінком. Бо саме таке сало "молоде" та найбільш смачне.

  • Я беру з  собою на ринок сірник та протикаю продукт ним. Сірник повинен входити легко. Так я визначаю свіжість сала.

  • Зі свого досвіду скажу, що якщо шкірка товста, то сало буде жорстким після соління, його я використовую в переплавленому вигляді.

  • Ось ще один лайфхак від мене: Свіжість сала також можна перевірити  проведенням тильною стороною нігтя по шматку продукту. Якщо на ньому залишилося багато жиру - сало свіже.

  • Не варто купувати сало, яке знаходилося на спині тварини, бо воно жорстке. Раджу обирати сало з нижньої частини ребер, воно найбільш підходить для соління

  • Щоб розм'якшити сало перед солінням, я опускаю його в воду і залишаю на дванадцять годин.

  • З власного досвіду скажу, що якщо надрізати або зробити проколи в шматочках сала, то процес засолювання прискориться.

  • Пересолити продукт практично неможливо. Він поглинає в себе достатню кількість солі

  • Я ставлю сало в темне місце. Адже варто уникати потрапляння прямих сонячних променів на сало, інакше воно швидко пожовтіє.

Прості рецепти соління, якими поділилася зі мною моя мама

По-українськи

Багато хто задається питанням: «Як же можна солити шматочки сала в розсолі?». Я відповім, що тільки по-українськи. Саме цей метод робить продукт особливо ніжним, з приємним ароматом. Головний плюс - він може зберігатися протягом року.

Для цього я спочатку роблю розсіл: беру 2/3 чашки солі і розчиняю їх в одному літрі води. Далі стелю бавовняний рушник в емальовану ємність і викладаю туди духмяний перець, нарізаний часник, кілька лаврових листів і по можливості гілочки розмарину. Зверху на це розкладаю основний інгредієнт - сало і чергую його з приправами. Після цього накриваю все серветкою і щільно закриваю. Обов'язково кладу зверху вантаж. Після того, як сало трохи постоїть, я заливаю його розсолом і залишаю в такому вигляді на 5 днів.

Засолка сала з додаванням часнику

Для такого засолювання родукт потрібно порізати на куски розміром як кулак. Попередньо очищений часник я нарізаю у вигляді кружечків. Далі необхідно підготувати спеції. У глибокий посуд кладу трошки приправ і нарізаного часнику. Кожен шматок сала натираю великою кількістю кристалічної солі. Після цього укладаю їх в ємність шкіркою до низу, пересипаю спеціями і додаю часник.

Далі залишаю шпик на деякий час в темному місці. Після цього я його витягую, видаляю зайвий сік і обгортаю в бавовняні серветки. Все це кладу в темне холодне місце.

Особливості соління сала з прошарками

Шматки продукту перекладаю в попередньо закип’ячену воду і варю там приблизно 10 хвилин. Після цього виймаю сало і натираю спеціями та шматочками часнику. Готову страву обгортаю в фольгу і переміщаю в прохолодне місце. Через день сало буде готове до вживання. Надлишки приправ можна прибрати ножем. Зберігаю такий продукт в холодильнику в ємності з кришкою.

Сухий вид соління сала

Пласт свинини очищаю від шкіри, потім нарізаю кубиками. Розмір шматків повинен бути приблизно п'ять на п'ять см. Далі підбираю підходящу ємність і на дно висипаю кам'яну сіль. Кожен шматок укладаю шкірою до низу. Все це необхідно посипати сіллю. Зберігаю сало в такому вигляді протягом двох днів. За цей час продукт встигне пустити сік. Після цього прибираю на десять днів у холодильник. Відрізати потрібно за потребою, змиваючи з нього сіль.

Соління сала з додаванням цибулиння

Для цього рецепту я вибираю сало з м'ясними прошарками. Крім цього беру кружку солі, літр води, лушпиння з цибулі, приправи і часник. В першу чергу потрібно зробити розсіл. Для цього я використовую велику каструлю, в яку всипаю сіль і наливаю воду. Дану суміш довожу до кипіння, потім додаю лушпиння. Все це потрібно прокип'ятити ще 6-7 хвилин. Сюди ж кладу сало. Рідина повинна повністю його покрити.

Далі я зменшую вогонь і так варю ще 10 хвилин. Після цього знімаю з плити каструлю і даю охолонути. Через 15 хвилин виймаю шматки і даю стекти розсолу. За цей час готую спеції: нарізаю часник і лаврове листя, розчавлюю горошини чорного перцю. Після того як сало охолоне, роблю в ньому невеликі надрізи і туди поміщаю спеції. Готові шматки поміщаю в фольгу і перекладаю в морозилку. 

Під час засолювання сала не потрібно боятися експериментів. Можна пробувати відразу кілька, і тоді ви зможете підібрати ідеальний варіант для себе.

Бажаю Вам смачного!

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    10:0020:00
  • Вівторок
    10:0020:00
  • Середа
    10:0020:00
  • Четвер
    10:0020:00
  • Пʼятниця
    10:0020:00
  • Субота
    10:0020:00
  • Неділя
    10:0020:00
Контакти
Екатерина
ТМ "Народний Продукт"
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Отдел продаж
+380660807886
Менеджер по персоналу
УкраїнаДніпропетровська областьДніпро