Кошик
433 відгуків
Надійний продавець Prom.ua
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Рецепт традиційної різдвяної куті

Рецепт традиційної різдвяної куті

Новорічні свята об'єднують в собі багато традицій та обрядів. З давніх давен повелося, що святковий стіл повинен відрізнятися багатством і різноманітністю. Згідно повір'ю, 12 страв принесуть господарям достаток і добробут в наступаючому році.
Одним з найважливіших свят для всіх вірян являється Різдво Христове. А головним атрибутом Святвечора є кутя. Існує дуже багато рецептів приготування цієї страви. Жителі східних регіонів України готують кутю з пшениці, західні регіони з ячменю, тоді як в Закарпатті для приготування страви використовують маленькі кульки з пісного тіста. Заправляють кутю медом, маком, горіхами та узваром. Зерно і мед виступають символами вічног життя. Що б не брали за основу, страва повинна бути пісною.

Рецептприготування куті не складний, проте має певні нюанси. Деякі господині доповнюють страву сухофруктами і замороженими ягодами. Хтось додає яскравого акценту за допомогою цукатів, чи навіть мармеладу.

Ми ж поділимося з вами рецептом традиційної різдвяної куті.
Кутя «Багата»
Для приготування страви нам знадобиться:
• 200 грам зерен пшениці;
• 0,5 літра очищеної води;
• 90 грам меду;
• 80 грам цукру;
• 100 грам маку;
• 100 грам волоських горіхів;
• 100 грам сухофруктів (курага, чорнослив, яблука);
• 100 грам родзинок.
Перший етап - підготовчий: Промиваємо пшеницю і ретельно вибираємо погані зерна. Пересипаємо в миску, заливаємо водою і  залишаємо на ніч. Щоб пшениця стала більш м'якою, необхідно не менше 12 годин. Далі набряклі зерна перекладаємо в глибоку каструлю з товстими стінками (відмінно підійде чавунний казанок). Додаємо в нашу каструлю півлітра води і доводимо до кипіння на великому вогні. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо пшеницю ще дві години до повної готовності.
Поки вариться основа куті, можна зайнятися приготуванням узвару. Для цього добре промиваємо сухофрукти, перекладаємо їх в каструлю і заливаємо водою так, щоб вона повністю їх покривала. Доводимо до кипіння і 20 хвилин варимо на повільному вогні. Наприкінці досипаємо 2 столові ложки цукру. Даємо охолонути. Після цього проціджуємо узвар через сито. Сухофрукти нарізаємо невеликими шматочками (Якщо дати узвару настоятися 4-5 годин, його смак стане більш яскравим і насиченим).
Подрібнюємо ядра горіхів. Це можна зробити як за допомогою блендера, так і вручну, використовуючи качалку. Відокремлюємо родзинки від хвостиків і заливаємо окропом. Мак також заливаємо окропом. Даємо настоятися протягом півгодини. Зливаємо воду. В мак додаємо дві столові ложки цукру і перекручуємо через м'ясорубку. Родзинки гарно віджимаємо руками.
Фінальний штрих - з'єднати всі інгредієнти разом в глибокій ємності. Для початку викладаємо пшеницю, додаємо мак, родзинки, горіхи і сухофрукти. Заливаємо узваром та медом, ретельно перемішуємо. Кількість меду і узвару залежить від ваших уподобань. Хтось любить більш рідку кутю, а хтось більш солодку.
Не варто забувати і про те, що кутя довго не зберігається. З'єднуючись з пшеницею і сухофруктами, мед може заграти протягом нетривалого часу. Подавати кутю краще на широкій і глибокій тарілці. Страву можна прикрасити ягодами чи шматочками фруктів. Дехто навіть викладає зверху зірку з зерен рису, що ототожнює символ Різдва - Віфлеємську Зірку.

Так як кутя являється обрядовою їжею, існує декілька цікавих повір’їв і традицій. Наприклад, вверчеі 6го січня похресники носять своїм хрещеним вечерю. Краще за все для цього підіходять невеликі зручні ємності, які хрещені в знак подяки потім наповнюють солодощами. Вважається, що кутю має нести наймолодший хлопчик в сім’ї – це принесе щастя в дім.  А під час приготування страви, господині мають звернути увагу на горщик. Якщо зерна пшениці піднялися через вінчик – це таке собі передбачення добробуту в родині.

Бажаємо Вам теплих всят у сімейному колі!

Попередні статті
  • Як обрати якісне вершкове масло?
    Як обрати якісне вершкове масло?
    Зараз полиці магазинів просто забиті різними варіантами вершкового масла, але вибрати дійсно смачне і натуральне не так просто. Перечитавши багато інформації в інтернеті, я натрапила на кілька порад, які допомагають мені підібрати якісний продукт
    Повна версія статті
  • Незвичайні рецепти олів'є
    Незвичайні рецепти олів'є
    Олів'є.  Цей салат є незмінним атрибутом новорічних столів багатьох сімей. Його можна порівняти з такими символами Нового року як ялинка або подарунки. Пропонуємо вашій увазі кілька нестандартних рецептів всім давно відомої страви.
    Повна версія статті
  • Секрети приготування тіста для вареників від шеф-кухара
    Секрети приготування тіста для вареників від шеф-кухара
    Вареники - моя найулюбленіша страва української кухні. Раніше я не приділяла великого значення тісту, адже  начинки у варениках має бути більше, тому саме начинка (на мою думку) визначає смак страви. Але віднедавна моя думка змінилась. Чому? Далі
    Повна версія статті
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0017:00
  • Вівторок
    09:0017:00
  • Середа
    09:0017:00
  • Четвер
    09:0017:00
  • Пʼятниця
    09:0017:00
  • Субота
    10:0020:00
  • Неділя
    10:0020:00
Контакти
ТМ "Народний Продукт"
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Вайбер
УкраїнаДніпропетровська областьДніпро