Кошик
659 відгуків
Надійний продавець Prom.ua
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.

Кому слід відмовитись від глютену?

Кому слід відмовитись від глютену?

Кожного для дедалі більше людей відмовляються від продуктів, що містять глютен. Зірки Голівуду, спортсмени, відомі кухарі та дієтологи. З чим пов’язана така популярність безглютенової дієти та чи слід виключати з раціону ті продукти, що місять цю речовину? Давайте розбиратися разом.

Що таке глютен та як він впливає на організм?

Глютен — білок специфічної структури, який міститься в зернових культурах: ячмені, житі, пшениці. Тож на 1-му місці по вмісту глютену – борошняні вироби. Далі за списком – магазинні солодощі, напівфабрикати та соуси.

Ще в минулому столітті лікарям була відома така хворобо як целіакія, що напряму пов’язана з вживанням продуктів, які містять глютен. Річ у тому, що глютен це клейковина. Потрапляючи в шлунок людини, що має непереносимість глютену, ця речовина "склеює" ворсинки, які всмоктують всі поживні речовини з їжі. Тож ворсинки, що вийшли з ладу, вже не справляються зі своєю функцією та не насичують організм необхідними нутрієнтами. В свою чергу дефіцит мікро- та макроелементів негативно впливає життя людини. Та цей дефіцитний стан досить легко виправити, просто замінивши продкти з глютеном на аналогічні, що не містять у своєму складі цей білок. 

Кому потрібна їжа без клейковини

Целіакія, на щастя, зустрічається не часто - її діагностують приблизно в одному випадку зі ста. Тобто багатьом людям глютен не завдає значної шкоди. Більшість випадків непереносимості клейковини злаків зафіксовано у дітей. Тому якщо ви маєте будь-які сумніви стосовно стану здоров’я вашої дитини – зверніться до лікаря та визначте за допомогою аналізів чи пов’язані ці розлади з вживанням глютену.

Але навіть якщо вам рекомендовано лікарем утримуватися від вживання глютену, це не значить, що ваш раціон повинен складатися з обмеженого переліку продуктів.  Звісно, основу харчування у такому випадку мають складати свіжі овочі, бобові, горіхи, м’ясо, риба, яйця та кисломолочна продукція. Але у сучасному світі технології виробництва дають змогу очистити злакові культури від глютену. Тому час від часу можна поласувати навіть випічкою та тортами, які позначені написом «без глютену». Такі продукти легко знайти у супермаркеті на спеціальній поличці. В більшості країн виробники на законодавчому рівні зобов’язані інформувати споживачів про наявність глютену в продукції.

Як вже зрозуміло, продуктів, що не містять цей специфічний білок, немало, тому скласти різноманітне меню досить просто.

Пропоную кілька рецептів безглютенової випічки.

Безглютенова шарлотка з амарантового борошна

Інгредієнти:

·        1 стакан амарантового борошна;

·        половина склянки цукру;

·        1 велике яблуко або 2-3 маленьких;

·        4 курячих яйця.

Приготування:

Добре збийте яйця з цукром. Потім додайте борошно і акуратно вимішайте тісто. У змащену маслом форму покладіть нарізані яблука та залийте їх тістом. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів приблизно пів години. Стежте за готовністю страви.

Безглютеновий бісквіт з кукурудзяного борошна

Інгредієнти:

·       1 стакан кукурудзяного борошна;

·       половина склянки цукру;

·       5 яєць;

·       10 грамів ванільного цукру;

·       50-100 мл води;

·       щіпка солі.

Приготування:

Розділіть яйця на жовтки та білки. Жовтки збийте з цукром до консистенції густої сметани. Додайте частинами кукурудзяне борошно та замісіть тісто. Якщо маса вийде надто густа - додайте трохи води або молока. У окремій ємності збийте до м’яких піків білки. Це вийде краще, якщо білки попередньо охолодити та додати до них перед збиванням трохи солі. Поступово введіть у тісто збиті білки, перемішуючи до однорідності масу після кожної порції. Випікайте бісквіт у духовці при 160-180 градусах. Через 20-25 хвилин перевірте готовність за допомогою дерев’яної палички.

Безглютенові рисові кекси

Інгредієнти:

·        250 грамів рисового борошна;

·        180 грамів вершкового масла;

·        3 шт яєць;

·        5 ст. ложок цукру;

·        1 ч. ложка розпушувача тіста (з позначкою «без глютену»);

·        100 г апельсинового джему;

·        щіпка солі.

Приготування:

Розітріть масло разом з цукром та додайте збиті попередньо жовтки. В масляно-яєчну суміш додайте джем та борошно. Перемішайте до однорідності. В окремій ємності збийте білки з дрібкою солі до піків. Введіть білкову частину до тіста та обережно вимісіть. Розлийте його по формах та випікайте 30-40 хвилин.

Спробуйте замінити звичайне борошно на борошно, що не містить глютену, та переконайтесь, що випічка виходить не менш смачна.

Інші статті
Графік роботи
  • Понеділок
    10:0020:00
  • Вівторок
    10:0020:00
  • Середа
    10:0020:00
  • Четвер
    10:0020:00
  • Пʼятниця
    10:0020:00
  • Субота
    10:0020:00
  • Неділя
    10:0020:00
Контакти
ТМ "Народний Продукт"
+380503593839
+380671119076
+380664030418
Вайбер
УкраїнаДніпропетровська областьДніпро