Заготівля їжі на тиждень для всієї родини
Багатьом з нас знайома ситуація споглядання холодильника в надії, що там з'явиться готова їжа. Але вона, на жаль, не з'являється, і доводиться швидко придумувати і готувати страву на швидку руку. Це повторюється досить часто і забирає багато часу.
Тим, кому хочеться витрачати час з користю, пропонуємо продумати і запланувати меню на весь тиждень. Такий лайфхак дозволить раціонально використовувати вільний час і сімейний бюджет, так як покупка продуктів за заздалегідь складеним списком, допоможе уникнути зайвих витрат.
Далі ми пропонуємо ознайомитися з детальною інструкцією по заготівлі їжі на тиждень і варіантом вже складеного меню для сім'ї з двох дорослих і одного підлітка.
Крок 1. Плануємо меню на тиждень
Коли ви будете складати меню, рекомендуємо враховувати переваги і побажання всіх членів сім'ї. Також воно повинно бути різноманітним і корисним.
Отже, меню на тиждень.
Понеділок
• На сніданок пропонуємо омлет з сиром, тост з маслом і чашка кави або чаю.
• На обід можна приготувати рибну солянку. Фосфор і жирні кислоти, які містяться в рибі, корисні і дітям, і дорослим.
• В якості перекусу відмінно підійдуть яблука, запечені з сиром і фруктами.
• Вечерею послужить картопляне пюре з тушкованою яловичиною і салатом з капусти і огірка.
Вівторок
• Сніданок вівторка буде збалансованим і дуже смачним. Пропонуємо вівсянку на молоці з карамелізованими яблуками.
• На обід наваристий суп з індичатиною і консервованою кукурудзою.
• На перекус можна приготувати сирні палички з листкового тіста.
• На вечерю тушкована яловичина і пюре. Також можна приготувати салат з помідором, перцем і огірком.
Середа
• На сніданок ячна каша з заправкою з тушкованої моркви і сосисок.
• На обід суп з індичатиною і консервованою кукурудзою.
• В якості перекусу рекомендуємо приготувати грушевий пиріг. Їсти краще зі склянкою йогурту.
• На вечерю рис і ніжна рибна котлета з сиром. Салат з сезонних овочів.
Четвер
• На сніданок тост з форшмаком (паштет на основі оселедця і моркви).
• В якості обіду – грибний суп.
• Перекус залишався зі середовища – грушевий пиріг.
• На вечерю рис з рибними котлетами. До цього можна додати овочеву ікру.
П'ятниця
• Сніданок – рисова запіканка з сезонними фруктами.
• На обід - грибний суп.
• Перекус – тост з форшмаком.
• На вечерю варто приготувати пасту з овочами і салямі. Просто і смачно. Плюс – овочева ікра.
Субота
• На сніданок – запіканка з сиру і гарбуза.
• На обід смачний наваристий борщ.
• В якості перекусу – запіканка з кабачків зі сметанним соусом.
• На вечерю паста і легкий салат.
Неділя
• Сніданок сьогодні – вівсяні оладки.
• На обід - борщ.
• Перекус – запіканка з кабачків.
• На вечерю – курка, запечена з прянощами і апельсином, салат.
Крок 2. Складаємо список необхідних продуктів
Для такого меню нам знадобиться наступний перелік продуктів:
• 700 грам яловичої вирізки;
• 350 грам індичатини;
• 700 грам рибного фаршу;
• 2 літра м'ясного бульйону;
• 250 грам солоної оселедця;
• 500 грам рибного філе;
• 600 грам курячих стегенець;
• 300 грам салямі;
• 5 сосисок;
• 3 десятка яєць;
• 500 грам пасти;
• 250 грам ячної крупи;
• 500 грам рису;
• 250 грам вівсяних пластівців;
• перловка, манка – кілька столових ложок;
• 1,5 літра молока;
• 500 грам сиру;
• 1 кг сметани;
• 200 грам твердого сиру;
• 1 плавлений сирок;
• 1 літр йогурту;
• 500 мл кефіру;
• 500 грам вершкового масла;
• 250 грам гарбуза;
• 3 кабачка і 3 цукіні;
• 500 грам свіжих огірків;
• 1 кг помідорів;
• 2 середніх буряків;
• 600 г моркви;
• 3 кг картоплі;
• 1 болгарський перець;
• пучок салату;
• пучок рукколи;
• пучок кінзи;
• 1 великий качан капусти;
• 9 яблук;
• 500 г груш;
• 3 лимона;
• 3 апельсина;
• 500 грам грибів;
• 200 г волоських горіхів;
• 1 банка кукурудзи;
• 1 пачка листкового тіста;
• 1 упаковка хліба для тостів;
• 1 буханець хліба;
• 1 літр томатного соку;
• 1 банка овочевої ікри;
• спеції, цукор, сіль.
Крок 3. Робимо закупівлі
Робити закупівлю краще раз в тиждень. Підійдуть як великі супермаркети, так і ринок. На ринку можна купувати яйця, молочні продукти та овочі. В супермаркетах вигідно купувати крупи, консерви і приправи. М'ясо краще вибирати в спеціалізованих магазинах.
Крок 4. Готуємо продукти
Щоб куплені продукти не псувалися, необхідно забезпечити відповідні умови для зберігання. Для ергономічного використання холодильника і кухонних шафок рекомендуємо використовувати набір з 9 харчових ємностей. У великих боксах зручно зберігати готові страви в холодильнику, в середніх - заморожувати продукти, а маленькі відмінно підходять для того, щоб взяти домашній обід з собою на роботу.
Це тільки приклад можливого меню. На його основі ви можете спланувати свій перелік страв на тиждень. Також ми пропонуємо альтернативний варіант заготовки від нашого друга Ольги Матвій.
- Рецепти пасокХіба можна уявити собі Великдень без яскравих фарбованих яєць і солодких пасок? З давніх-давен у кожної господині свій рецепт святкової паски, який оберігала і передавала тільки наступним поколінням. Але в часи інтернету фамільні рецепти відійшли в минуле, і зараз потрібно тільки вибрати найсмачніші і простий рецепт паски.Повна версія статті
- Як обрати безпечні пластикові ємності?Пластик ставши є невід'ємною частиною нашого життя. Продуктові контейнери, упаковка для побутової хімії, дитячі іграшки, одяг, компакт-диски, зубні щітки ... Якщо вам не байдуже власне здоров'я і здоров'я ваших близьких, важливо знаті, з якого самє виду пластику необхідно обирати ємності.Повна версія статті