Як обрати стиглий кавун та що з нього приготувати?
Сезон кавунів у розпалі. Про те, що ж таке кавун – ягода, фрукт чи овоч складено чимало загадок для малечі. Але для багатьох дорослих кавун – також темна конячка. Адже зверни стиглий плід виходить не завжди. Хтось сподівається на випадок, хтось вірить на слово продавцеві. Якщо ж вам хоч раз траплялось купувати несмачний кавун, раджу прочитати цю статтю. Знаючи всього декілька правил вибору, ви завжди смакуватимете стиглим, соковитим кавуном.
Кавун - це баштанна культура, а отже він полюбляє тепло. В нашому регіоні він дозріває не раніше середини серпня. Щоб уникнути неприємних наслідків вживання кавунів з високим вмістом нітратів, фахівці радять купувати плоди самє в цею годину.
На що звернути увагу під час вибору кавуна:
1. Розмір. Чим більше кавун – тім він соковитіше. Лише стиглі плоди можуть бути дійсно великих розмірів. Деякі сорти досягають 10 кг й більше.
2. Колір. Яскраве та контрастне забарвлення свідчить про те, що всередині стигла та смачна м'яка якіть. Кірка повинна бути міцною та блищати.
3. Цілісність. Якщо ви хочете придбати якісний кавун, оббирає лише серед цілих плодів. Адже через тріщини до середини кавуна можуть потрапити бактерії і він почне швидко псуватись.
4. Хвостик. У стиглого кавуна хвостик завжди сухий. Це означає, що плід вдосталь наситився вологою та поживним речовинами від рослини. У продаж трапляються кавуни без хвостика. Це означає, що він міг сам зламатися через те, що пересох, або ж продавець навмисне його відрізав, щоб приховати нестиглий товар. Уважно роздивіться зріз: якщо він рівний – краще відмовитись від покупки.
5. Стати. Вважається, що плоди-дівчатка солодші. Щоб визначити стати кавуна необхідно подивитись на його низ. У дівчаток ця сторона пласка з великими кружечками, а хлопчики навпаки мають опуклий вниз з маленькими кружечками.
6. Колір щічки. Щічкою кавуна називають невеличку пляму на шкірці, яка не має кольорового забарвлення. Вона з'єднання являється на тому боці, яким кавун лежав на землі. Щічка дозрілого кавуна має бути жовтою або помаранчевою.
7. Звук. Всі, хто хоч раз обирав кавун, чули про те, що по ньому необхідно постукати. Стиглий плід звучить дзвінко, зелений ж кавун має глухій звук.
8. Документи. Ви маєте право запитати у продавця документи на товар. У них повинно бути зазначене: країна, в якій вирощено кавун, дата збирання врожаю, вміст нітратів та інша важлива інформація.
9. Придбавши кавун, розріжте його та детально огляньте. Зверніть увагу на колір та структуру. Надто яскравий колір та жовті волокна – ознаки перевищення нітратів. Від вживання такого кавуну краще утриматись.
Кілька незвичайних способів з'єднання їсти кавун.
Салат зі смаженим кавуном, сіром фета та м'яких п'ятою
Для салату потрібно:
· 8 скибочок кавуна без кісточок;
· 2 столові ложки оливкової олії;
· Об'єм керамічних 5 ложок соку лайма;
· 5 скибочок сиру Фета;
· жменя свіжого листя м'які яті;
· 3 чашки зелені (рукола, латук, крес-салат);
· сіль, перець – за смаком;
· смажене насіння гарбуза.
Промокнути скибки кавуна, щоб прибрати зайву вологу та покласти їх на гриль. Обсмажувати 2 хвилини з одного боку, не перевертаючи. Заправити зелень оливковою олією, лаймовим соком та сіллю. Викласти шматочки кавуна на подушку з салату, обсмаженою стороною догори. Додати фету, прикрасити м'яка п'ятою та гарбузовим насінням.
Кавуново-м'ясного ятний щербет
Для щербету потрібно:
· 2 кг м якоті кавуна без кісточок та шкірки;
· 1 столова ложка + 1 чайна ложка цукру;
· сік з 3х лаймів;
· 3 столові ложки білого рому;
· дрібка солі;
· 1 столова ложка + 1 чайна ложка нарізаного листя м'які яті.
Всі інгредієнти ретельно перемішати у блендері до однорідної маси. Перекласти майбутній щербет в герметичний контейнер та помістити в морозильну камеру на 6-8 годин. Періодично масу діставати та збивати блендером, щоб шербет не перетворився на шматок льоду, а набув повітряної консистенції.
Освіжаюча вода кавунова
Інгредієнти для напою:
· половина великого кавуна (без кірки, нарізаний великими шматками);
· 4 склянки води;
· 8 листочків свіжої м'яка яті;
· сік половини лайма;
· 3 столові ложки цукру або меду.
Кавун та воду збиваємо в блендері до однорідної консистенції. Проціджуємо крізь сито, додаємо підсолоджувач, сік лайма та м'яких яту. Перед подачою охолоджуємо.
- Рецепти пасокХіба можна уявити собі Великдень без яскравих фарбованих яєць і солодких пасок? З давніх-давен у кожної господині свій рецепт святкової паски, який оберігала і передавала тільки наступним поколінням. Але в часи інтернету фамільні рецепти відійшли в минуле, і зараз потрібно тільки вибрати найсмачніші і простий рецепт паски.Повна версія статті
- Як обрати безпечні пластикові ємності?Пластик ставши є невід'ємною частиною нашого життя. Продуктові контейнери, упаковка для побутової хімії, дитячі іграшки, одяг, компакт-диски, зубні щітки ... Якщо вам не байдуже власне здоров'я і здоров'я ваших близьких, важливо знаті, з якого самє виду пластику необхідно обирати ємності.Повна версія статті