Кошик
841 відгук

Шановні клієнти! Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення і повідомлення, оскільки по її графіку роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена в найближчий робочий день.

+380 (50) 359-38-39
+380 (67) 111-90-76
+380 (66) 403-04-18

Кому слід відмовитись від глютену?

Кому слід відмовитись від глютену?

Шкірного для дедалі більше людей відмовляються від продуктів, що містять глютен. Зірки Голівуду, спортсмени, відомі кухарі та дієтологи. З чим пов'язана така популярність безглютенової дієти та чи слід виключати з раціону ті продукти, що місять цю речовину? Давайте розбиратися разом.

Що таке глютен та як він впливає на організм?

Глютен — білок специфічної структури, який міститься в зернових культурах: ячмені, житі, пшениці. Тож на 1-му місці по вмісту глютену – борошняні вироби. Далі за списком – магазинні солодощі, напівфабрикати та соуси.

Ще в минулому столітті лікарям була відома така хворобо як целіакія, що напряму пов'язана з вживанням продуктів, які містять глютен. Річ у тому, що глютен це клейковина. Потрапляючи в шлунок людини, що має непереносимість глютену, ця речовина "склеює" ворсинки, які всмоктують всі поживні речовини з їжі. Тож ворсинки, що вийшли з ладу, вже не справляються зі своєю функцією та не насичують організм необхідними нутрієнтами. У свою чергу дефіцит мікро - та макроелементів негативно впливає життя людини. Та цей дефіцитний стан досить легко виправити, просто замінивши продкти з глютеном на аналогічні, що не містять у своєму складі цей білок.

Кому потрібна їжа без клейковини

Целіакія, на щастя, зустрічається не часто - її діагностують приблизно в одному випадку зі ста. Тобто багатьом людям глютен не завдає значної шкоди. Більшість випадків непереносимості клейковини злаків зафіксовано у дітей. Тому якщо ви маєте будь-які сумніви щодо стану здоров'я вашої дитини – зверніться до лікаря та визначте за допомогою аналізів чи пов'язані ці розлади з вживанням глютену.

Альо навіть якщо вам рекомендовано лікарем утримуватися від вживання глютену, це не означатиме, що ваш раціон повинен складатися з обмеженого переліку продуктів. Звісно, основу харчування у такому випадку мають складати свіжі овочі, бобові, горіхи, м'ясо, риба, яйця та кисломолочна продукція. Але у сучасному світі технології виробництва дають змогу очистити злакові культури від глютену. Тому годину від годині можна поласувати навіть випічкою та тортами, які позначені ліпленням «без глютену». Такі продукти легко знайті у супермаркеті на спеціальній поличці. У більшості країн виробники на законодавчому рівні зобов'язаннями зобов'язані інформувати споживачів про наявність глютену в продукції.

Як вже зрозуміло, продуктів, що не містять цей специфічний білок, чимало, тому скласти різноманітне меню досить просто.

Пропоную кілька рецептів безглютенової випічки.

Безглютенова шарлотка з амарантового борошна

Інгредієнти:

· 1 склянку амарантового борошна;

· половина склянки цукру;

· 1 велике яблуко або 2-3 маленьких;

· 4 курячих яйця.

Приготування:

Добре збийте яйця з цукром. Потім додайте борошно і акуратно вимішайте тісто. У змащену маслом форму покладіть нарізані яблука та залийте їх тістом. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів приблизно пів години. Стежте за готовністю страви.

Безглютеновий бісквіт з кукурудзяного борошна

Інгредієнти:

· 1 склянка кукурудзяного борошна;

· половина склянки цукру;

· 5 яєць;

· 10 грамів ванільного цукру;

· 50-100 мл води;

· щіпка солі.

Приготування:

Розділіть яйця на жовтки та білки. Жовтки збийте з цукром до консистенції густої сметани. Додайте частинами кукурудзяне борошно та замісіть тісто. Якщо маса вийде надто густа - додайте трохи води або молока. У окремій ємності збийте до м’яких піків білки. Це вийде краще, якщо білки попередньо охолодити та додати до них перед збиванням трохи солі. Поступово введіть у тісто збиті білки, перемішуючи до однорідності масу після кожної порції. Випікайте бісквіт у духовці при 160-180 градусах. Через 20-25 хвилин перевірте готовність за допомогою дерев’яної палички.

Безглютенові рисові кекси

Інгредієнти:

·        250 грамів рисового борошна;

·        180 грамів вершкового масла;

·        3 шт яєць;

·        5 ст. ложок цукру;

·        1 ч. ложка розпушувача тіста (з позначкою «без глютену»);

·        100 г апельсинового джему;

·        щіпка солі.

Приготування:

Розітріть масло разом з цукром та додайте збиті попередньо жовтки. В масляно-яєчну суміш додайте джем та борошно. Перемішайте до однорідності. В окремій ємності збийте білки з дрібкою солі до піків. Введіть білкову частину до тіста та обережно вимісіть. Розлийте його по формах та випікайте 30-40 хвилин.

Спробуйте замінити звичайне борошно на борошно, що не містить глютену, та переконайтесь, що віпічка виходить не менш смачна.

Інші статті
  • Рецепти пасок
    Рецепти пасок
    Хіба можна уявити собі Великдень без яскравих фарбованих яєць і солодких пасок? З давніх-давен у кожної господині свій рецепт святкової паски, який оберігала і передавала тільки наступним поколінням. Але в часи інтернету фамільні рецепти відійшли в минуле, і зараз потрібно тільки вибрати найсмачніші і простий рецепт паски.
    Повна версія статті
  • Як обрати безпечні пластикові ємності?
    Як обрати безпечні пластикові ємності?
    Пластик ставши є невід'ємною частиною нашого життя. Продуктові контейнери, упаковка для побутової хімії, дитячі іграшки, одяг, компакт-диски, зубні щітки ... Якщо вам не байдуже власне здоров'я і здоров'я ваших близьких, важливо знаті, з якого самє виду пластику необхідно обирати ємності.
    Повна версія статті
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0017:00
  • Вівторок
    09:0017:00
  • Середа
    09:0017:00
  • Четвер
    09:0017:00
  • Пʼятниця
    09:0017:00
  • Субота
    Вихідний
  • Неділя
    Вихідний
Контакти
Катерина
ТМ "Народний Продукт"
+380 (50) 359-38-39
+380 (67) 111-90-76
+380 (66) 403-04-18
Відділ продажу
Дніпро, Україна

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner