Кому слід відмовитись від глютену?
Шкірного для дедалі більше людей відмовляються від продуктів, що містять глютен. Зірки Голівуду, спортсмени, відомі кухарі та дієтологи. З чим пов'язана така популярність безглютенової дієти та чи слід виключати з раціону ті продукти, що місять цю речовину? Давайте розбиратися разом.
Що таке глютен та як він впливає на організм?
Глютен — білок специфічної структури, який міститься в зернових культурах: ячмені, житі, пшениці. Тож на 1-му місці по вмісту глютену – борошняні вироби. Далі за списком – магазинні солодощі, напівфабрикати та соуси.
Ще в минулому столітті лікарям була відома така хворобо як целіакія, що напряму пов'язана з вживанням продуктів, які містять глютен. Річ у тому, що глютен це клейковина. Потрапляючи в шлунок людини, що має непереносимість глютену, ця речовина "склеює" ворсинки, які всмоктують всі поживні речовини з їжі. Тож ворсинки, що вийшли з ладу, вже не справляються зі своєю функцією та не насичують організм необхідними нутрієнтами. У свою чергу дефіцит мікро - та макроелементів негативно впливає життя людини. Та цей дефіцитний стан досить легко виправити, просто замінивши продкти з глютеном на аналогічні, що не містять у своєму складі цей білок.
Кому потрібна їжа без клейковини
Целіакія, на щастя, зустрічається не часто - її діагностують приблизно в одному випадку зі ста. Тобто багатьом людям глютен не завдає значної шкоди. Більшість випадків непереносимості клейковини злаків зафіксовано у дітей. Тому якщо ви маєте будь-які сумніви щодо стану здоров'я вашої дитини – зверніться до лікаря та визначте за допомогою аналізів чи пов'язані ці розлади з вживанням глютену.
Альо навіть якщо вам рекомендовано лікарем утримуватися від вживання глютену, це не означатиме, що ваш раціон повинен складатися з обмеженого переліку продуктів. Звісно, основу харчування у такому випадку мають складати свіжі овочі, бобові, горіхи, м'ясо, риба, яйця та кисломолочна продукція. Але у сучасному світі технології виробництва дають змогу очистити злакові культури від глютену. Тому годину від годині можна поласувати навіть випічкою та тортами, які позначені ліпленням «без глютену». Такі продукти легко знайті у супермаркеті на спеціальній поличці. У більшості країн виробники на законодавчому рівні зобов'язаннями зобов'язані інформувати споживачів про наявність глютену в продукції.
Як вже зрозуміло, продуктів, що не містять цей специфічний білок, чимало, тому скласти різноманітне меню досить просто.
Пропоную кілька рецептів безглютенової випічки.
Безглютенова шарлотка з амарантового борошна
Інгредієнти:
· 1 склянку амарантового борошна;
· половина склянки цукру;
· 1 велике яблуко або 2-3 маленьких;
· 4 курячих яйця.
Приготування:
Добре збийте яйця з цукром. Потім додайте борошно і акуратно вимішайте тісто. У змащену маслом форму покладіть нарізані яблука та залийте їх тістом. Випікайте в духовці, розігрітій до 180 градусів приблизно пів години. Стежте за готовністю страви.
Безглютеновий бісквіт з кукурудзяного борошна
Інгредієнти:
· 1 склянка кукурудзяного борошна;
· половина склянки цукру;
· 5 яєць;
· 10 грамів ванільного цукру;
· 50-100 мл води;
· щіпка солі.
Приготування:
Розділіть яйця на жовтки та білки. Жовтки збийте з цукром до консистенції густої сметани. Додайте частинами кукурудзяне борошно та замісіть тісто. Якщо маса вийде надто густа - додайте трохи води або молока. У окремій ємності збийте до м’яких піків білки. Це вийде краще, якщо білки попередньо охолодити та додати до них перед збиванням трохи солі. Поступово введіть у тісто збиті білки, перемішуючи до однорідності масу після кожної порції. Випікайте бісквіт у духовці при 160-180 градусах. Через 20-25 хвилин перевірте готовність за допомогою дерев’яної палички.
Безглютенові рисові кекси
Інгредієнти:
· 250 грамів рисового борошна;
· 180 грамів вершкового масла;
· 3 шт яєць;
· 5 ст. ложок цукру;
· 1 ч. ложка розпушувача тіста (з позначкою «без глютену»);
· 100 г апельсинового джему;
· щіпка солі.
Приготування:
Розітріть масло разом з цукром та додайте збиті попередньо жовтки. В масляно-яєчну суміш додайте джем та борошно. Перемішайте до однорідності. В окремій ємності збийте білки з дрібкою солі до піків. Введіть білкову частину до тіста та обережно вимісіть. Розлийте його по формах та випікайте 30-40 хвилин.
Спробуйте замінити звичайне борошно на борошно, що не містить глютену, та переконайтесь, що віпічка виходить не менш смачна.
- Рецепти пасокХіба можна уявити собі Великдень без яскравих фарбованих яєць і солодких пасок? З давніх-давен у кожної господині свій рецепт святкової паски, який оберігала і передавала тільки наступним поколінням. Але в часи інтернету фамільні рецепти відійшли в минуле, і зараз потрібно тільки вибрати найсмачніші і простий рецепт паски.Повна версія статті
- Як обрати безпечні пластикові ємності?Пластик ставши є невід'ємною частиною нашого життя. Продуктові контейнери, упаковка для побутової хімії, дитячі іграшки, одяг, компакт-диски, зубні щітки ... Якщо вам не байдуже власне здоров'я і здоров'я ваших близьких, важливо знаті, з якого самє виду пластику необхідно обирати ємності.Повна версія статті